İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

TAPU İŞLEMLERİNDE YAPILAN DOLANDIRICILIK İŞLEMLERİNE DİKKAT!

TAPU  İŞLEMLERİNDE YAPILAN DOLANDIRICILIK İŞLEMLERİNE DİKKAT!

TAPU  İŞLEMLERİNDE YAPILAN DOLANDIRICILIK İŞLEMLERİNE DİKKAT!

 

Merhaba    Okuyucularım,

Bu hafta  yazımızda tapuda yaşanan dolandırıcılık olaylarınI ele alacağız.

İnsanlığın doğuşundan başlayan ticaret  ve  para alışverişi  devam ediyor. Bu kapsamda ticaretin şekli para alıp verme biçimleri değişiyor.

Gayrimenkul alım-satımında para miktarının çokluğu da dolandırıcıların bu sektör de  yeni ve aklın almayacağı yöntemleri ortaya çıkartmasına sebep oluyor.

Tapu işlemleri esnasında para alışverişi yaparken en güvenilir sistem takas bank veya bankadan havale sistemidir. Ancak Türkiye de ki vergilerin aşırı yüksek olması sebebi ile gösterilen  gayrimenkul değeri gerçek değerinin altında kalıyor. Banka ödemesi yerine Elden yapılan  tapu ödemeleri de  dolandırıcıların iştahını kabartıyor.

Örnek verirsek 200.000 tl lik bir gayrimenkulün yüzde 2  alıcıdan yüzde 2 satıcıdan olmak üzere  ortalama 8  bin tl alım satım harcı çıkıyor. Buna 194,75 TL  döner sermaye bedeli ilave ediliyor. Bu sebeple tapu satışlarında değerler düşük gösteriliyor.

Tapu da yapılan sahte işlemlerden bazıları ;

Önce imza atalım  para daha sonra havale ile gelecek yalanı ;

Tapuda  imzadan önce tüm paranızı alıp sahte mi değil mi baktırmanız çok önemli. Özellikle bankalardaki para sayma makinelerinden saydırarak almanızı tavsiye ediyoruz. Paranızı kesinlikle tapu alımından sonraya bırakmayın!!

Kendi yaptıkları  Sahte  vekaletle yer satılması  . Satıcı satışta acele ediyorsa ve de vekaletle  satış yapılıyorsa  özellikle vekaleti tapu dairesine götürüp önceden sorgulatmada  fayda var . Bu tip durumlarda bazen vekalet bilgileri tamamen  doğru olabiliyor. Mümkünse işlemlerinizi bölgeyi iyi bilen, mal sahibin tanıyan aracılarla yapmaya özen gösterin. UNUTMAYIN BİR MALIN DEĞERİ DÜŞÜKSE VE ACELE EDİLİYORSA  problem olması yüksektir.

Mal sahibine benzeyen bir kişiyi tapuya götürerek mal satılması . Son zamanlarda oldukça yaygın olan bu işlemde  dolandırıcılar, alıcılara daha inandırıcı gelen bu yöntemi sıklıkla kullanmaya başladılar. Uzun yıllardan beri satılmayan ve değeri yüksek mülkler özellikle mal sahibinin yut dışında olduğu arazilerde mal  sahibine benzeyen kişi üzerine sahte kimlik çıkartılarak kolay bir şekilde gayrimenkulü satma yoluna gidebiliyor. Burada da yine denenen yöntem GERÇEK DEĞERİNDEN DÜŞÜK VE ACELE BİR ŞEKİLDE SATMA İSTEĞİ meydana çıkıyor.

İşlemlerden sonra para alan satıcının aracının takip edilmesi .  bu yöntemde de tapu işlemlerinden sonra araç lastikleri patlatılarak veya önü  kesilerek  , numaradan bir kargaşa çıkartılarak para çantası alınmak suretiyle  dolandırıcılık işlemleri yapılıyor. Bu yöntemin önüne geçmek için mümkün olduğu kadar para transferini banka aracılığıyla ve gerçek değerleri gösterilerek banka üzerinden yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Tapu ödemesinin tapu sahibine değilde başka bir şahsa yapılması ve ardından dava açılması Tapu transferi konusunda ise parayı tapu sahibinin amcası, yeğeni , halası ,akrabası  gibi şahısların üzerine değil bizzat mal sahibi üzerine yapmanız çok önemlidir. Bu konu da bir çok  mağduriyet yaşanmaktadır.

Tapuda yapılan her işleme devletin kontrol mekanizması  bazı kurallar getirmiştir. Özellikle arazilerde çıkan problemlerde yanlış arazi alınması veya sınırlarında problem olmasının önüne geçilmesi için yerin alımından  önce lisanslı kadastro birimleri tarafından ölçtürülmesini tavsiye ediyoruz. Daire  de ise  yetkili eksper tarafından kontrol ettirilmesi oldukça önemlidir.  Daire projelerinden ne yazık ki numaralama yaptırıldıktan sonra proje tadilatlarına gidilerek daire ve dükkan numaralarının değiştirildiğine sıklıkla şahit oluyoruz. Bu da yanlış daire satımına ,davalara ve anlaşmazlıklara sebep oluyor.

 Okuyucularıma saygılar sunar hayat boyunca iyi insanlarla karşılaşmalarını dilerim.

Atasözlerimizi hayatımıza uygulamak ve gelecek nesillere unutturmamak için her yazımda bir atasözünü siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum.

Hile ile iş gören, minnet ile can verir. Türk Atasözü

 

 Yazar : Huseyin TİTİZ

www.emlakhabercisi.net

www.mudanyadaemlak.com

www. mudanyarehber.com

mail:huseyin@emlakhabercisi.net  gsm: 0 533 8184566

 

 



Kategoriler
0224 5445044

emlakhabercisi.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
WhatsApp