İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

EMLAK BEYANNAMESİ VERME ZAMANI VE MUAFİYET ŞARTLARI

EMLAK BEYANNAMESİ VERME ZAMANI VE MUAFİYET ŞARTLARI

SAHİP ALDIĞUMUZ MÜLKÜN VERGİSİ NE ZAMAN VERİLİR ? MUAFİYET ŞARTLARI NELERDİR ?

Sevgili  Okuyucularım,

Bu hafta size gayrimenkul  alımında yapmamız gereken işlemlerden olan ilgili belediyeye beyan verilmesi ödememiz gereken vergiler hakkındadır.

Tapu  dairesinde işlem yapıldığından  itibaren 3 ay içerisinde belediyeye beyan verme zorunluluğu vardır. Beyan vermek tapu ile mal sahibinin belediyeye giderek belediye sistemine kayıt yaptırmasıdır. Bu işlemi bizzat mal sahibi vermelidir. Eğer alınan mülk ile ilgili beyan verilmeme durumunda ilgi belediyeler tarafından para cezası uygulanmaktadır.

Emlak vergisi ödemeleri için birinci taksit dönemi 1 Mart - 31 Mayıs tarihleri arasında olup ,ikinci taksitler ise 1 kasım da başlayıp 30 kasıma kadar sürmektedir.

 Emlak vergisi ödemeleri  belediye  tarafından alındığı gibi belediyelerin web siteleri üzerinden kredi kartı ile de ödeme yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi gerekmeyen  durumlar ise şunlardır.

Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler , sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemez.

200 m2 yi geçmeyen tek evden vergi alınmıyor. 200 m2 üstünden tek ev olsa bile vergi alınıyor. Şahsın tek bir arsası varsa vergiden muaf değil.  Vergi muafiyeti sadece konutlar için geçerlidir.

Ev  sahipleri emekli ise ,her ikisi üzerine birer farklı  ev olsa bile  bu tip durumda da her biri vergiden muaf tutuluyor.Engelli emekliler ,şehit gazi dul ve yetimleri içinde vergi alınmıyor.

Vergiden muaf olan kişiler hangi kuruma başvurması gerekir?

İlk aşamada Belediyelerin emlak hizmetleri bölümüne durumunuzu açıklayan  dilekçe yazmanız gerekiyor.  Belediye yetkili memuru sizden ,tapu dairesinden birden fazla gayrimenkul unuz un olmadığını gösteren bir belge , emekli olduğunuzu gösteren belge gibi  belgeler talep ediyor. Bu belgeleri belediyeye getirmeniz halinde işlemler başlayacak olup bir kereye mahsus bu beyanı vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vergiden muaf olsanız bile vergi  ödemeniz gerekmektedir. Vergi ile ilgili bu bilgilendirmeyi daha sonra öğrenen vatandaşlarımız ödeme yapmış olsa bile 5 yıl geriye dönük olarak durumunuzu belgelediğiniz takdirde yapılan ödemeyi belediye kurumlarından geri alabiliyorsunuz.

Vatandaşın tek bir evi olup , bu evi kiraya vermiş olsa bile , vergiden muaf olması için kiraya vermesi engel teşkil etmiyor.

Yurt dışından emekli olanlarda ise vergi muafiyeti söz konusu olmayıp emeklilik muafiyeti sadece yurt içi bir kurumdan emekli olanlar için geçerlidir.

 

Haftanın atasözü

“Danışan dağı aşmış, danışmayan (-ın) yolu şaşmış.”

 

Detaylı bilgi için;

Yazar : Huseyin TİTİZ

www.emlakhabercisi.net

www.mudanyadaemlak.com

www. mudanyarehber.com

mail: huseyin@emlakhabercisi.net  gsm: 0 533 8184566

 

 

 



Kategoriler
0224 5445044

emlakhabercisi.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
WhatsApp