İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

KİRA İŞLEMLERİNDE DEĞİŞEN UYGULAMALAR

KİRA İŞLEMLERİNDE  DEĞİŞEN UYGULAMALAR


  ,

YENİ KİRA UYGULAMALARI

Kira uygulamaları ile Türk Borçlar Kanununda bazı uygulamalar kiracı lehinde değişti. Buradaki amaç kiracının bu uygulamalarda zayıf taraf olarak görülmesi ve kiracı lehine bazı uygulamaların değişmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kiracının yararına gelişen uygulamalar ;

Depozito ile gelen yenilik;

Eski uygulamalarda  depozito mal sahibine veriliyordu. Bu uygulamada bir çok problem yaşanıyor ve hem kiracı ve mülk sahibi arasında ciddi anlaşmazlıklar oluyor hem de yargıya intikal eden bir çok konu oluyordu. Bu uygulamanın önüne geçmek için yeni yapılan değişiklikle artık depozit bedeli maksimum 3 kira bedeli olarak belirlenmiş ve bu bedel bankada kiracı adına yatırılacak bir hesaba yatırılıp ancak ev sahibinin müsaadesi olmadan çekilmesi mümkün olmayacak şekille korunmuştur. Buradaki işlemde ev sahibi kira bitimini takip eden 3 ay içerisinde sözleşme içerisindeki işlemlerden kaynaklanan olumsuz sebeplerden dolayı  kiracıya dava açmaz ise para kiracıya iade edilecektir.

                Kira bedelinde yapılan değişiklik;

 Kiracı ve mülk sahibi her ne kadar karşılıklı anlaşarak kira artım oranını belirlemeye hak sahibi iseler de bu artış oranı bir önceki yılın üretici fiyat endeksi artışını geçmemesi şartı getirildi. Daha fazla bir oranı kira sözleşmelerine yazmış olsalar bile bu geçersiz sayılacaktır.

Elektrik Su ödemeleri hakkında Değişiklik ;

Yeni  getirilen uygulamalardan biride kiracının sorumluluğu olarak elektrik ,su vb. haricinde vergilerin kiracıya ait olamayacağıdır. Ayrıca kira ödenmemesi durumu da tahliye sebebi olarak yer almıştır.

Tahliye hakkında değişiklik ;

Mal sahiplerine getirilen avantajlardan en önemlisi ise  10 yıllık bir kiracısı olan sahis dükkanını istediği zaman tahliye etme hakkının verilmesidir. Ancak 10 yılın bitimine 3 ay kala yazılı olarak ihtar çekmesi gereklidir ve hiçbir şart olmadan kiracıyı ancak bu şekilde tahliye edebilir. Aksi takdirde kiracı bir önceki kira sözleşmesi hükümleri ve artış oranları ile devam ederek kiralanan mülkü kullanmaya devam eder.

Ayrıca daha önceki uygulamalarda mal sahibi kendisi veya  birinci derece akrabası çocukları eşi vs. için boşaltabilmekte iken yeni uygulamalarda bu anne babası ,torunları ve bakmakta yükümlü olduğu kişilerde genişletilerek kanunda yerini almıştır.

 Bu yazı Emlakhabercisi Hüseyin TİTİZ tarafından yayınlanmış olup izni dışında ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.



Kategoriler
0224 5445044

emlakhabercisi.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
WhatsApp