İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

KİRACILIKTA YENİ KANUNLAR VE DEĞİŞEN KURALLAR

KİRACILIKTA YENİ  KANUNLAR VE DEĞİŞEN KURALLAR

KİRA İŞLEMLERİNDE DEĞİŞEN UYGULAMALAR VE YENİ KANUNLAR

 

Kira işlemlerini yapmadan önce çok dikkatli olmak gerekiyor çünkü kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiracının hakları oldukça fazla. Türk borçlar kanununda da kiracılara ilave bazı yeni haklar tanındı.  Buradaki amaç kiracının bu uygulamalarda zayıf taraf olarak görülmesi ve kiracı tarafına  bazı uygulamaların değişmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Kiracının yararına olan gelişmeler ;

Şİmdiye kadar yapılan uygulamalarda  depozito mal sahibine veriliyordu. Bu uygulamada bir çok problem yaşanıyor ve hem kiracı ve mülk sahibi arasında ciddi anlaşmazlıklar oluyor hem de yargıya intikal eden bir çok konu oluyordu. Bu uygulamanın önüne geçmek için yeni yapılan değişiklikle artık depozit bedeli maksimum 3 kira bedeli olarak belirlenmiş ve bu bedel bankada kiracı adına yatırılacak bir hesaba yatırılacak olup, ev sahibinin müsaadesi olmadan çekilmesi mümkün olmayacak şekliyle korunmuştur. Buradaki işlemde ev sahibi , kira bitimini takip eden 3 ay içerisinde,  sözleşme içerisindeki işlemlerden kaynaklanan olumsuz sebeplerden dolayı  kiracıya dava açmaz ise para kiracıya iade edilecektir.

                Kira bedelinin artırılmasındaki şartlarda yapılan değişiklik;

 Kiracı ve mülk sahibi her ne kadar karşılıklı anlaşarak kira artım oranını belirlemeye hak sahibi iseler de bu artış oranı bir önceki yılın üretici fiyat endeksi artışını geçmemesi şartı getirildi. Daha fazla bir oranı kira sözleşmelerine yazmış olsalar bile bu geçersiz sayılacaktır.

Elektrik Su ödemeleri hakkında Değişiklik ;

Yeni  getirilen uygulamalardan biride kiracının sorumluluğu olarak elektrik ,su vb. haricinde vergilerin kiracıya ait olamayacağıdır. Ayrıca kira ödenmemesi durumu da tahliye sebebi olarak yer almıştır.

Tahliye hakkındaki değişiklik ;

Mal sahiplerine getirilen avantajlardan en önemlisi ise ;

 10 yıllık bir kiracısı olan sahis dükkanını istediği zaman tahliye etme hakkının verilmesidir. Ancak 10 yılın bitimine 3 ay kala yazılı olarak ihtar çekmesi gereklidir ve hiçbir şart olmadan kiracıyı ancak bu şekilde tahliye edebilir. Aksi takdirde kiracı bir önceki kira sözleşmesi hükümleri ve artış oranları ile devam ederek kiralanan mülkü kullanmaya devam eder.

Ayrıca daha önceki uygulamalarda mal sahibi dairesini kendisi veya  birinci derece akrabası çocukları eşi vs. için boşaltabilmesini isteyebilmekte  iken yeni uygulamalarda bu anne babası ,torunları ve bakmakta yükümlü olduğu kişilerde eklenerek  uygulamaya konulmuştur.

YAZAR: HÜSEYİN TİTİZ

Mail:huseyin@emlakhabercisi.net

www.mudanyadaemlak.com

www.emlakabercisi.com

www.mudanyarehber.com


 

 



Kategoriler
0224 5445044

emlakhabercisi.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
WhatsApp